Výpočet náhradního plnění pro rok 2015

Náhradní plnění v roce 2015 

Český statistický úřad vyhlásil koncem minulého roku průměrnou měsíční mzdu za 1. až 3. čtvrtletí 2015podle které se vypočítává plnění povinného podílu. Ten se týká veškerých zaměstnavatelů, kteří mají více než 25 zaměstnanců, a vzniká jim tak povinnost zaměstnávat OZP pracovníky ve 4% poměru k celkovému přepočtenému počtu zaměstnanců.

Tento povinný podíl mohou firmy splnit třemi způsoby, které udává zákon §81 o zaměstnanosti č. 435/2004 Sb. Mezi tyto tři možnosti patří:

  • Přímé zaměstnávání osob se zdravotním postižením
  • Náhradní plnění – odebrání služeb či zboží od dodavatele náhradního plnění, který zaměstnává nadpoloviční počet OZP osob
  • Finanční odvod do státního rozpočtu

Tyto možnosti lze mezi sebou libovolně kombinovat. Můžete si tak naplánovat plnění povinného podílu podle vlastních potřeb a možností.

Výše náhradního plnění 2015

Jak již bylo řečeno, náhradní plnění se vypočítává podle průměrné měsíční mzdy z 1. až 3. čtvrtletí. Pro rok 2015 byla Statistickým úřadem tato mzda vyhlášena na částku 25 903,- Kč. Právě s touto sumou se tedy v rámci náhradního plnění pro rok 2015 operuje.

Náhradní plnění 2015 na příkladu

Pro ilustraci můžeme počítat s firmou, která má 75 zaměstnanců, a tedy povinnost zaměstnávat přesně 3 OZP pracovníky. Jak by tedy konkrétně vypadalo plnění povinného podílu v tomto případě pro za rok 2015?

Výpočty náhradního plnění se stále řídí vyhláškou č. 518/2004 Sb. (Ve formátu PDF souboru, který jsme připravili, naleznete pouze relevantní část vyhlášky týkající se plnění povinného podílu).

Jaké konkrétní možnosti má firma se 75 zaměstnanci při plnění povinného podílu?

  • Firma sama zaměstná 3 OZP pracovníky
  • Nebo využije náhradní plnění. Pro splnění povinnosti za 1 OZP pracovníka je třeba odebrat služby či zboží v 7 násobku průměrné měsíční mzdy. Pro splnění povinnosti za 3 OZP by tedy odebrala náhradní plnění za: (25 903 x 7) x 3 = 543 963,- Kč.
  • Pro odvod státu by pak byla nucena zaplatit 2,5 násobek průměrné mzdy za 1 OZP. Pro splnění povinnostiza 3 OZP by tato suma odpovídala (25 903 x 2,5) x 3 = 193 272,5,- Kč.

Pro další výpočty a konkrétní informace o tom, kolik můžete s náhradním plněním ušetřit, se podívejte na stránku s kalkulačkou náhradního plnění. Stačí zadat počet Vašich zaměstnanců a kalkulačka provede jednotlivé výpočty za Vás.

Ohlášení náhradního plnění 2015

Ze zákona mají zaměstnavatelé povinnost ohlásit plnění povinného podílu do 15. 2. 2016. Pro splnění povinnosti stačí vyplnit formulář o plnění povinného podílu zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Pro bližší informace se můžete podívat na portál Ministerstva práce a sociálních věcí, který se zabývá touto problematikou. Odkaz na informace o plnění povinného podílu naleznete zde.

Máte zájem o spolupráci? Kontaktujte nás!

Pokud Vás zaujala naše nabídka, neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím kontaktního formuláře. Ozveme se Vám co nejdříve s nabídkou.

* povinné položky


Odesláním informací berete na vědomí, že společnost D.I.SEVEN FACILITY s.r.o. bude jako správce osobních údajů uchovávat Vaše kontaktní údaje a další informace, které nám poskytnete, a to za účelem zpracování obchodní nabídky a pro zasílání obchodních sdělení, pokud takové využití kdykoliv v budoucnu neodmítnete.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací...